Gedumpt door de bank - dialoog

Dialoog tussen bankier en ondernemer die op economische (crisis) gronden gedumpt wordt

Goedemorgen meneer van Raalte gaat u zitten. Koffie?

Ja graag, nog steeds met melk en suiker alstublieft. Het mag nog van de dokter gelukkig.

Yvette, mag ik twee koffie op spreekkamer “knipt en scheert”? Dank je ! Meneer van Raalte, ik heb niet zo’n fijne mededeling voor u.

Oh wat dan, Henk? Enne, ik heet nog steeds Ruud hè? Weliswaar van Raalte, maar dat heb je al 12 jaar niet meer tegen me gezegd. Volgens mij al direct na de eerste kennismaking niet meer. Blijf je straks ook nog meneer tegen me zeggen? Want doe dan maar liever een Happy Meal in plaats van koffie. Ik dacht juist dat die taxaties goed waren uitgevallen? Op locatie bij mij waren zij heel enthousiast. Aan mijn positieve medewerking kan het niet gelegen hebben.

Als we naar de huurwaarde van de panden kijken, lijkt een en ander wel oké. Maar als we naar de nieuwe commerciële verkoopwaarde en executie waarde kijken, is er sprake van een groot probleem. Ik had je graag anders bericht, Ruud.

Hoezo? Zolang de huurwaarden goed zijn en er rente en aflossing betaald wordt en kan blijven worden is er toch geen enkel probleem? Zo gaat het toch al zeven jaar en zeven jaar goed? Dat kan geen hoofdkantoor ontkennen. Ik heb nog nooit klachten gehad.

Nee, dat klopt, maar er is vanuit het hoofdkantoor – zoals ik je verteld hebt – een risico analyse op onze vastgoedportefeuille los gelaten. En jouw portefeuillerisico is voor ons te groot als risico.

Te groot? Ik heb al meer als vijf jaar overal vaste huurders in zitten en nauwelijks huurachterstand in mijn vastgoedportefeuille. Over welk risico hebben ze het dan opeens? Bij de laatste financiering wilde jullie nog meer doen dan dat ik zelf gevraagd had ? Snap je nu ook mijn verbazing?

Het is crisis, iedereen wordt voorzichtig, zeker ook wij. Als jouw huurders hun geld niet meer kunnen verdienen, betalen ze jou ook niet meer en krijgen wij onze aflossing en rente ook niet meer. Mijn bevoegdheid als directeur is toch ook steeds beperkter geworden door de jaren heen.

Hoor ik jou nou stiekem zeggen dat jullie afscheid van mij willen nemen? Skybox bij voetbalwedstrijden, de zeilwedstrijden, de golf toernooien waar met bakken geld gesmeten werd om klanten zoals ik binnen te krijgen. Ik ben ze niet vergeten. Maar jij blijkbaar wel.

Het is niet persoonlijk Ruud, ik wou dat ik iets voor je kon betekenen, maar ik kan het niet. Ik heb het echt geprobeerd, geloof me. Maar op orders van het regiokantoor worden geen uitzonderingen gemaakt. Er wordt gewoon gekeken naar de cijfers en de risico’s. Door hele handige jongens, die goed met Excel kunnen goochelen. De persoonlijke ervaring van mij en het contact doet er steeds minder toe.

Ach, je moet misschien nog twee jaar? Het zal jouw tijd wel uit duren, of niet?

Ik draag je over naar Bijzonder Beheer met een zeer goede referentie. Dan heb je de meeste speelruimte om zonder al teveel kleerscheuren er uit te kunnen komen. Het spijt mij je niet anders te kunnen berichten. Ik heb echt mijn best gedaan.

Ik ook, maar ik vrees dat het je nooit zoveel zal gaan spijten als dat het mij spijt. Wat een hypocriete zooi, sorry dat ik het zo zeg.

Geen probleem, ik snap het goed.

Alleen die het zelf meemaakt, snapt het goed, Henk ! Alleen die het zelf meemaakt!

………………

Herkenbaar?

Bij Boersma & Ring kennen en herkennen we deze situaties. Wij zijn ervaringsdeskundig.
Herkent u zich ook in deze situatie en wilt u daar juist goed uit komen? Neemt u dan eens vrijblijvend contact met ons op.

bron van de afbeelding